Sunday, February 8, 2009

mengejar cahaya.....

Cahaya ni mmg unik, especially bila boleh diabadikan dlm gambar. Hari Jumaat aritu, ade sekumpulan beginner photographer yg bru nk blaja tgkap gmbr (3 org trmasuklah aku) yg tlh cuba untuk menangkap cahaya disekitar penang. Gambar kat atas tu adlah hasil yg aku dpt stelah brpenat lelah berusaha untuk menangkap cahaya yg terbaik. Sangat menarik bila kenderaan2 yg byk n laju dipenang ni dimsukkan dlm gmbr n dgn mggunakn slow shutter, sume knderaan tu ilang n yg tinggal hanyalah lampu depan n lampun blkg. Member aku bgtau yg teknik ni dipanggil 'light trail'.

Gmbr second ni aku tgkp kat area dpn tesco (kalo korg perasan ade jejantas kat situ) . Ade lg byk kenderaan kat situ, so byk cahaya yg dpt ditangkap.

Gmbr ni aku tgkap kat area yg sama, tp kat side yg berbeza.

Ni antara gmbr favourite aku sbb aku tgkap gmbr ni kat traffic light. Waktu tu lmpu bru je ijau, so kenderaan bru je nk gerak.

Gmbr ni aku suka sbb pecahan cahaya kat lampu2 tu. Aku pun xtau apsal ade lima pecahan tp memang sume gmbr lampu jd cm2 gak. Lawa giler.....

5 comments:

  1. wuish...lawa nyaaa..btol ke nih..???

    ReplyDelete
  2. yeke? gmbr2 ni kire biasa je kalo nk dibandingkn ngn gmbr2 yg mmber aku amik. Mmg cun gler..
    ape pun, thanks 4 d cmpliment.

    ReplyDelete
  3. arif...
    aku rse aku penah jumpe ko mse ko dtg tido kt mktb aku...
    lampu jalan tu aku rse lg cantek pecahannye klo gne aperture yg lebih kecik...
    cube gne f16-f22...

    ReplyDelete
  4. Yeke? aku pun ingat2 lupe la.
    Aku sbnrnye tgkap gmbo tu bkn gune dslr la, tp pkai prosumer je (Canon Powershot S5IS).
    aperture yg plg kecik pun f8.0 je hehehe...
    xpe nnti bile aku dh beli dslr, aku try.
    btw thanks 4 that advice.

    ReplyDelete