Sunday, July 26, 2009

I'm back!!! (Chingay Edition)

Dah lama sgt rasanye aku xbuke blog aku ni apatah lg nk meng'update' blog ni...Nak kate busy...mmg la busy skit, nak kate malas...mmg malas byk pun =)...Org kt blog ni mcm keropok ikan, kalo biar lame2 nnti lemau, so kena la sntiasa update, bru sedap (aku yg reka ni..) Tp xkesah la, yg pnting aku dh brjaya mg'update blog ni n mngatasi penyakit malas yg menular dlm diri aku..(congrats tuk diri sndiri..)

So, ape yg aku nk post kali ni adlh gmbo2 yg aku amik masa aku pg All Star Chingay National Championship yg diadakn Padang Kota, Penang. Aku mmg dh plan mggu lpas lg nk pg event ni sbb aku trbaca banner psl event ni ms aku pg Bon Odori mmgu lepas...Bez gler ms pg Bon Odori aritu, mmg ramai awek2 jepon yg cute (aku tipu je...ade kot 5-6 org yg aku jmpe) tp yg beznye bile dpt tgk org pakai Yukata n kimono(pakaian tradisional jepun) even org melayu, cina n india pun ramai yg pkai..

FYI Bon Odori ni asalnye dr Jepun n prkataan 'Bon' adlh budaya Buddha di Jepun tuk mghormati roh2 yg dh mati n "Odori' tu mksudnye dance. Sbb tu la mmg byk prsembahan tarian dlm Bon odori ni. Bile prsmbahan penutup semua prformer akn naik n mnari sama2, tp yg beznye lgu yg dipasang adlh lagu 'Rasa Sayang'. malay culture +japanese culture mmg happening, audience pun ramai yg follow tarian tu..
Trigin giler aku nk pkai Yukata...bru nampak mcm Hokage hahaha...Pkul 10 plak ade prtunjukkn bunga api..so brbaloi2 la aku redah bukit baru tuk pg event ni...

Ops.. aku spatutnye crite psl Chingay, bknnye Bon Odori...sori2...Chingay ni adlh street art yg performer die akn imbangkn tiang bendera yg setinggi 25-32 ft dan lbey kurg 60 pounds beratnye. Kalo xsilap aku pertunjukkn ni asalnye dr China..

Ok la aku pun maleh nk tulih pnjang2..korg tgk la gmbo2 ni pastu korg tau la..aku ade ltk gak gmbo penang boat race yg brlansung pd ari yg sama n gmbo Bon Odori yg aku amik mlm tu...

Ni sume bdk2 skola tp aku xingat la skola mane...

Dah mcm sumo plak aku tgk ....

kumpulan penari yg dibawa khas dr Jepun....

Ni tarian penutup..diorg tgh mnari lgu Rasa Sayang..

rasa sayang hey... rasa sayang, sayang hey...

Semangat gler aku tgk mkcik2 ni mnari.... C'mon auntie, keep on rockin'

Ni la tiang bendera yg diorg nk imbangkn....tggi gler..

Ni skill baru ye...'the floating flag'

Gune mulut pun boleh??? ish xsakit ke?

Ni plak acara mnimbang tiang bendera gune kaki...mcm main takraw la plak..

Ni gmbo sms prtandingan, gmbo2 kt atas tu ms diorg tgh praktis..

Kalo xsilap aku ni la kumpulan yg menang. Kumpulan ni dr Penang.....

Jeles gler aku ngan photog2 kat jeti tu..aku nk msuk tp xde tag la, so amik gmbo dr jauh je la..

Ni kumpulan yg mndpt tmpt kedua....

Dan ini juara kita pd ari ini...Sila beri tepukn yg plg gemuruh!!!

14 comments:

  1. Rindunya nk pi Bon Odori!!! Sushi, tenpanyaki, sushi lagi, Udon mee, Sushi...huaaa...jeles den...Last gi bon odori, wktu tyme f3, ngn bdk2 Kelas Bahasa Jepun...huhuhu...byk x gerai sushi? Range harga dia bape?

    ReplyDelete
  2. sori la cik Wida, aku xpegi la gerai2 tu. ramai sgt org kat situ smpai nk jln pun ssah...
    aku juz pg area stage n pameran jer..
    eh kalo dh mngidam sgt mkn sushi, pg la sushi king...=)

    ReplyDelete
  3. huhu. bes r pkai kimono. org slalu kate pns tp mse pkai dlu, sbnrnye, x pn. :) tp kelihatan lebih comel ade r. tp muke ttp muke melayu sjati yg sgt cantik~ xde r nk ubah jd muke jpon lak kn,,, hahahaha

    food kat bon odori pn kne pndai crk. de yg x halal...

    ReplyDelete
  4. oh!
    sumpah sangat jeles ko pegi Bon Odori.
    T____T

    *bersuka ria di Genting mase pada ketika itu sangat tidak ingatkan diri*

    well, nice pics.
    as usual =D

    ReplyDelete
  5. Cik E.I
    ko pkai kimono? ish tringin aku nk tgk, comey sgt ke? =)
    nsib baik aku xmkn pape mlm tu, kalo x ade chance nk kena slsema *a*i.

    Cik Athirah
    as usual??? tggi sgt compliment yg hg bg ni. xlayak rasanye aku menerimanye....
    Oi mane ole2 Genting tuk aku?

    ReplyDelete
  6. woh. you're back~! =) awesome pictures. pretty smiles. interesting angles. great post. XD

    i used to make sushi with my housemates back in my uitm years. it was fun. house-project, we call it LOL.

    anyway, great that you get to watch all these stuff. man. i miss my study years.

    good to have you back. =)

    ReplyDelete
  7. Miss Max J.Potter
    thanks a lot 4 dat compliment, rili appreciate it..=) (trkembang idung aku wat bbrp minit).
    if u r planng to make sushi again, u shud let me taste it hahaha....
    Good 2 b back...

    ReplyDelete
  8. la..
    ko nak ole-ole ke?
    kalu ak tau, ak mintak duit ngan ko awal-awal before pergi genting aritu.

    kehkeh.

    ReplyDelete
  9. Cik Athirah..
    kalo aku bg duit, tu dh bkan ole2 namenye..

    ReplyDelete
  10. hoho. siyes. kecomelanku terserlah. hahaha.

    jap. apsl lak mkn fud c2 ley kne h1n1. mne de sbb mkn ****, ley kne slsema **** tu. haha.

    ReplyDelete
  11. csntik gambo2 tue...

    teringin nk g bon odori

    dr skul dulu x dpt pegi sbb bukan budak kelas jepun kan...huhuhu

    kalo ad lg..
    ajk la,..hohoho

    ReplyDelete
  12. Cik E.I
    ceh comel la sgt.
    eh kalo mkn **** tu xbole kena H1N1 ke?
    xtau la plak...

    Mr.Pencari Sejati
    rilek la, aku rs next year ade lg kot.
    so bole la hg pg...
    tp aku plak yg xbole pg sbb xtau la trcampak kt mane next year.

    ReplyDelete
  13. haha. x. xkne. jgn risau. apsl...? nk cube ke?? ;) hahaha~ UPDATE2~!

    ReplyDelete
  14. thanks for following my blog. hope to have you writing soon~~

    btw, you're invited!

    http://scribblemaxness.blogspot.com/

    ReplyDelete